DSC04165 e1637493659862

Skal din kat med ud og rejse?

Rejse med kat bliver mere og mere almindeligt. Skal du ud over landets grænser, er der forskellige regler, du skal kende til. Derudover er der ting, du kan gøre, for at rejsen bliver så behagelig som muligt for din kat. Her hos Marienhoff Dyreklinik har vi samlet en guide for at sikre, at både du og din kat får en god rejseoplevelse.

 

Forberedelse til rejsen med din kat

Indenlandske rejser Ved rejser inden for Danmarks grænser gælder ingen særlige regler. Vær dog opmærksom, hvis du skal rejse til Bornholm via Sverige, da svenske regler gælder her.

 

Rejse med kat til et EU-land Skal du rejse til et EU-land, skal din kat have udstedt et pas og være vaccineret mod rabies. Begge dele kan ordnes hos dyrlægen, evt. i forbindelse med det årlige sundhedstjek. Rabiesvaccinationen skal være givet senest 21 dage inden indrejse i det pågældende EU-land, og katten skal være mindst 12 uger gammel på datoen for vaccination. Herudover skal katten være ID-mærket med en mikrochip eller en letlæselig tatovering, hvis den er påført inden d. 3. juli 2011. Enkelte EU-lande kan have yderligere krav, som ormekur og sundhedsundersøgelse.

 

Rejse med kat udenfor EU Skal du rejse udenfor EU, kan der gælde andre regler. Kontakt det pågældende lands ambassade for at få oplysninger om nødvendige sundhedsattester, blodprøver eller andre krav før rejsen. Tjek også reglerne for indrejse til Danmark efter ferien, da dette afhænger af hvilket land, katten har besøgt.

 

Beskyt mod flåter, fluer og myg Beskyt din kat mod flåter og stikkende insekter, som kan overføre sygdomme, der normalt ikke findes i Danmark. Brug aldrig medicin beregnet til hunde, da de kan være meget giftige for katte. Sørg for, at alle vaccinationer er opdaterede, og forhør dig hos dyrlægen om, hvad der er ideelt for din kats behov under rejsen.

 

Træning før rejsen med din kat

Væn katten til transportkassen Mange katte bryder sig ikke om at være i en transportkasse. Lad kassen stå fremme i stuen, og læg godbidder eller foder derind, så katten forbinder kassen med noget positivt. Sørg for, at kassen har en passende størrelse, så din kat kan bevæge sig rundt og ligge komfortabelt. Træn også katten i at køre bil, så du ved, hvordan den reagerer på køreture.

 

Under rejsen – Sådan gør du selve rejsen behagelig for din kat

Forebyg stress med kosttilskud og feromoner Stress kan minimeres ved træning og brug af kosttilskud med stressreducerende virkning samt feromoner, der virker beroligende. Spørg dyrlægen om de forskellige muligheder.

Overvej lufttemperatur og luftcirkulation Sørg for, at temperaturen i transportkassen er behagelig, og at kassen ikke står i træk fra aircondition. Sæt ikke katten i bagagerummet, hvor du ikke kan tilse den, og hvor luftcirkulationen er dårlig.

Hold pauser undervejs Ved lange rejser kan det være en god ide at holde pauser, hvor du tilbyder katten lidt at drikke og evt. en kattebakke.

Undlad at fodre lige før rejsen For at undgå, at katten får kvalme og kaster op, bør du undlade at fodre den lige inden rejsen. Tilbyd katten vand i stedet.

Ved flyrejser Nogle flyselskaber tillader, at katten kan være i kabinen, mens andre kræver, at den er i lastrummet. Væn katten til transportkassen, og overvej brug af stressreducerende kosttilskud. Undgå beroligende medicin, da det kan være farligt under flyrejser.

 

Førstehjælp under rejsen

Nødforbinding og flåttang Medbring lidt forbindingsmateriale til nød-forbindinger og en flåttang til at fjerne flåter. Undersøg på forhånd, hvor den nærmeste dyrlæge er, og tjek din kats forsikringsdækning i tilfælde af sygdom eller skade.

 

Før hjemrejsen og når i er kommet hjem

Tjek for flåter Tjek både katten og dig selv for flåter inden hjemrejsen for at undgå at sprede sygdomme. Hvis katten bliver syg efter rejsen, oplys dyrlægen om rejsen og de besøgte lande, da nogle sygdomme kan bryde frem senere.

Rejse med kat kan være en udfordring, men med den rette forberedelse og opmærksomhed kan det blive en god oplevelse for både dig og din kat. Hos Marienhoff Dyreklinik er vi altid klar til at hjælpe med råd og vejledning, så kontakt os gerne inden din rejse.