DSC02998 hj 1

Hedeslag hos hunde

Når sommervarmen rammer, er det vigtigt at være opmærksom på farerne ved hedeslag hos hunde. I juli måned, hvor temperaturen ofte er høj, er det særligt vigtigt at beskytte vores kæledyr mod varmen. Hos Marienhoff Dyreklinik har vi samlet en omfattende guide til at hjælpe dig med at forstå og forebygge hedeslag hos din hund.

 

Hedeslag hos hunde: Hvor farligt er det?

Hedeslag hos hunde opstår, når kroppens temperatur stiger over det normale, hvilket kan resultere i vævsskader og organsvigt. En hunds normaltemperatur er mellem 37,5 og 39 grader. Når temperaturen overstiger 39,4 grader, anses det som hypertermi. Hedeslag opstår, når temperaturen overstiger 41 grader, hvilket er livstruende. Ved en temperatur mellem 41,2 og 42,7 grader begynder organerne at svigte, og hunden risikerer at dø.

 

Årsager til hedeslag

Hunde kommer primært af med varme ved at halse, da de kun har få svedkirtler på deres trædepuder. Hvis en hund udsættes for ekstrem varme, høj luftfugtighed, eller mangler skygge og vand, øges risikoen for hedeslag. Ekstrem motion kan også føre til hedeslag, da kroppen ikke kan slippe af med den producerede varme effektivt.

 

Symptomer på hedeslag hos hunde

 • Hypertermi: Temperatur over 39,4 grader.
 • Halsen og savlen: Hunden begynder at halse kraftigt og savle.
 • Ændring i slimhinder: Slimhinder i munden bliver røde, og ved chok kan de blive blege.
 • Høj puls: En høj puls, som varierer afhængigt af hundens størrelse.
 • Usikker gang: Hunden kan begynde at gå usikkert.
 • Opkast og diarré: Tegn på alvorlig systemisk reaktion.
 • Kramper og kollaps: I alvorlige tilfælde kan hunden få kramper, kollapse eller gå i koma.

 

Hurtig reaktion ved hedeslag

Hvis du har mistanke om, at din hund har hedeslag, skal du reagere med det samme. Stop enhver aktivitet og få hunden i skygge eller til et køligt sted. Køl hunden ned med kølige, ikke iskolde, omslag og kontakt straks din dyrlæge. Hurtig handling er afgørende, da hedeslag hurtigt kan føre til organsvigt og død.

 

Behandling af hedeslag hos dyrlægen

Dyrlægen vil køle hunden ned ved at anvende kolde omslag på lyske, armhuler og poter. Intravenøs væsketerapi vil blive givet for at køle og stabilisere blodtrykket. Der kan også gives medicin mod opkast, diarré og kramper. Overvågning af hjerterytme, blodtryk og andre vitale tegn er nødvendigt for at sikre, at hunden stabiliseres.

 

Forebyggelse af hedeslag hos hunde

 • Fri adgang til væske: Sørg for, at hunden altid har adgang til frisk vand.
 • Skyggefulde hvilesteder: Giv hunden adgang til kølige, skyggefulde områder.
 • Undgå ekstrem motion: Gå ikke tur eller leg med hunden i de varmeste timer af dagen.
 • Risiko for tilbagefald: Hunde, der tidligere har haft hedeslag, er i større risiko for at få det igen.
 • Bilkørsel: Efterlad aldrig hunden i en varm bil, uanset vejret udenfor.

 

Hunde der er disponerede for hedeslag

Nogle hunderacer er mere udsatte for hedeslag, især brachycephale racer som engelsk bulldog, fransk bulldog, mops, og pekingeser. Overvægtige hunde, hunde med hjerteproblemer, vejrtrækningsproblemer eller meget pels er også i højere risiko.

Hos Marienhoff Dyreklinik er vi dedikerede til at beskytte dine kæledyr mod sommervarmen. Kontakt os straks, hvis du har mistanke om hedeslag hos din hund. Vores team står klar til at yde den nødvendige behandling og sikre din hunds helbred og velvære.