Grumpy puppy white background

BOAS hos fladsnudede hunde

Forståelse og håndtering af luftvejsproblemer hos racer som engelsk bulldog, fransk bulldog, mops og Griffon

En kort snude og et fladt ansigt er charmerende træk ved flere populære hunderacer som fx fransk bulldog, mops og engelsk bulldog. Men disse æstetiske træk har skabt et alvorligt sundhedsproblem kendt som BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome), som påvirker hundenes evne til at trække vejret. Vi vil her prøve, at give en bedre forståelse af BOAS, dets påvirkning på hundene og hvad i som ejere kan gøre for at forbedre hundes livskvalitet.

 

Hvad er BOAS?

BOAS er resultatet af en disproportion mellem hundens kranie og det bløde væv i næse og svælg. Dette fører til indsnævrede luftveje, som medfører symptomer som besværet vejrtrækning, snorken, hoste og i svære tilfælde kollaps på grund af iltmangel. Her hos Marienhoff Dyreklinik ser vi disse symptomer hyppigt hos fladsnudede racer, og vi arbejder dedikeret med at forbedre disse hundes trivsel.

 

Forebyggelse og BOAS-graduering

For at modvirke BOAS, er det afgørende at fokusere på sund avl. BOAS-graduering, udviklet af forskere fra Cambridge Universitet, er et redskab til at bedømme hundenes luftvejsproblemer. Ved hjælp af denne gradueringsmetode kan avlsdyr vælges mere ansvarligt, og hundenes sundhed kan forbedres over generationer. Det anbefales at bruge hunde med lavere BOAS-grader i avl for at reducere forekomsten af syndromet.

 

Almindelige spørgsmål:

  • Hvad er en BOAS-operation? Dette kirurgiske indgreb fokuserer på at lindre luftvejsobstruktioner og forbedre hundens vejrtrækning.
  • Hvad koster en BOAS-test? Prisen varierer, og det anbefales at konsultere en dyrlæge for et præcist estimat.
  • Hvordan kan man løse problemet med brachycephalic syndrom? Udover ansvarlig avl, kan vægtstyring og i nogle tilfælde kirurgi hjælpe.
  • Kan hunde lide af søvnapnø? Ja, især de hunderacer, der lider af BOAS, kan have symptomer der ligner menneskelig søvnapnø.

 

Mens det er vigtigt at værdsætte disse racers unikke udseende, må vi ikke overse de sundhedsmæssige problemer, der følger med. Hos Marienhoff Dyreklinik er vi engagerede i at uddanne og støtte hundeejere i at håndtere BOAS. Vi tilbyder rådgivning, diagnostiske tjenester og behandlingsmuligheder for at sikre, at disse hunde kan nyde et sundere og lykkeligere liv.

Har du spørgsmål om BOAS eller er bekymret for din hunds luftvejssundhed? Kontakt os hos Marienhoff Dyreklinik på 20762299 for rådgivning, diagnostik og behandlingsmuligheder. Vores team af erfarne dyrlæger er her for at hjælpe dig og din hund.