vaccination af kat marienhoff dyreklinik

 

Hvorfor skal man vaccinere katte?

Her hos Marienhoff Dyreklinik er vi dedikerede til at sikre det bedste helbred for jeres elskede katte. Et centralt element i dette er vaccination, som spiller en afgørende rolle i at beskytte jeres katte mod alvorlige sygdomme. Lad os uddybe hvorfor vaccination er så vigtig.

Styrkelse af kattens immunsystem: Vaccination fungerer ved at indføre en svækket eller død version af et virus til kattens krop. Dette stimulerer kattens immunsystem til at danne antistoffer mod disse vira, hvilket forbereder kattens forsvar, hvis den støder på den faktiske smitte. Ved at vaccinere jeres kat, hjælper I med at opbygge et stærkt immunforsvar, der er afgørende for kattens evne til at bekæmpe sygdomme.

Mindre alvorlige sygdomsforløb: Selvom vaccinerede katte kan blive inficeret, er det vigtigt at bemærke, at en vaccineret kat typisk vil opleve et langt mildere sygdomsforløb. Vaccinationen hjælper med at sikre, at selvom jeres kat skulle blive smittet, vil sygdommen sandsynligvis ikke være kritisk eller dødelig. Dette er en væsentlig fordel ved vaccination, som kan redde jeres kæledyrs liv.

Vigtigheden af vaccination i de første leveuger: For killinger er de første uger af livet afgørende for deres immunforsvar. I denne periode overgår de fra at have moderkattens antistoffer, som de modtager gennem råmælken, til selv at skulle danne disse antistoffer. Vaccinationer i denne periode er derfor essentielle for at beskytte killingen i overgangsfasen, hvor den er mest sårbar. Ved at vaccinere killinger fra en alder af 8-12 uger, giver vi dem den bedste start på et sundt og beskyttet liv.

 

Hvad vaccineres der imod?

 1. Kattesyge (Panleukopeni):
  • Symptomer: Høj feber, opkast, diarré, flåd fra næse og øjne.
  • Konsekvenser: Ofte dødelig, især hos unge katte.
  • Vaccination: Beskytter mod dette alvorlige virus, der angriber tarmen.

 

 1. Katteinfluenza:
  • Herpesvirus (Rhinotracheitis):
   • Symptomer: Akut nysen, flåd fra næse og øjne, feber, sår på hornhinden og i munden.
   • Konsekvenser: Livslang bærer af virus, alvorlige luftvejsproblemer.
  • Calicivirus:
   • Symptomer: Mild forkølelse, hoste, feber, flåd fra øjne og næse, sår på tungen.
   • Konsekvenser: Alvorlige luftvejsinfektioner, kroniske tilstande.

 

 1. Yderligere vaccinationer:
  • Chlamydia:
   • Symptomer: Øjenbetændelse, mest almindelig hvor mange katte er samlet.
   • Vaccination: Beskytter mod denne viruslignende organisme.
  • Leukæmi:
   • Symptomer: Blodmangel, utrivelighed.
   • Konsekvenser: Ofte dødelig, underminerer immunforsvaret.
  • Rabies (Hundegalskab):
   • Krav: Nødvendig for rejser til udlandet.
   • Vaccination: Beskytter mod denne dødelige virus.

 

Hvordan foregår en vaccination, og hvilke risici er der?

Sundhedsundersøgelse før Vaccination: Før vi vaccinerer, er det afgørende at sikre, at katten er sund og rask. Dette gøres gennem en grundig sundhedsundersøgelse, hvor vi tjekker kattens overordnede fysik, pels, vægt og tænder. Denne forudgående undersøgelse hjælper med at sikre, at katten er i stand til at modtage vaccinationen uden unødvendige risici.

Administration af Vaccinen: Vaccinen administreres normalt som en injektion under huden, oftest i nakkeområdet, hvor der er færrest følenerver og god plads under huden. Denne metode er designet til at være så skånsom som muligt for katten.

Årlige Sundhedsundersøgelser og Revaccination: Vi anbefaler stærkt regelmæssige årlige sundhedsundersøgelser, som ikke kun fokuserer på revaccination, men også på en helhedsorienteret vurdering af kattens sundhed. Dette sikrer, at jeres kat forbliver sund og velbeskyttet gennem hele sit liv.

Potentielle Risici ved Vaccination: Mens vaccinationer er både sikre og afgørende for kattens sundhed, er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle risici:

 • De mest almindelige bivirkninger er milde og forbigående, som træthed eller en mindre hævelse ved injektionsstedet.
 • I sjældne tilfælde kan en kat opleve en mere alvorlig reaktion, som anafylaktisk chok, som kræver øjeblikkelig dyrlægebehandling.
 • For drægtige og diegivende katte anbefales særlige forholdsregler, og det er vigtigt at diskutere vaccinationstidspunktet med jeres dyrlæge.

 

Det er vigtigt at forstå, at disse vaccinationer er afgørende for at beskytte jeres katte mod alvorlige sygdomme. En fuldt vaccineret kat har en betydeligt lavere risiko for at blive alvorligt syg.

 

Tøv ikke med at kontakte os, hvis I har spørgsmål eller bekymringer omkring vaccination af jeres kat. Vi er her for at hjælpe og vejlede jer gennem alle aspekter af kæledyrssundhed og trivsel.

Med venlig hilsen, Teamet på Marienhoff Dyreklinik.